Köszöntöm Oldalunkon

TÁMOGATÓKAT KERESÜNK!

HA SZERETNÉD TÁMOGATNI AZ OLDALT!

AKKOR KÜLD AZ EMAIL CÍMEDET!

marosvolgy@gmail.com

Marosvolgy szépségei

A Maros-völgy szépségei képekben

Paul Hac, a Maros völgye Természetvédelmi Park igazgatója, Kelen Ferenc, Ovidiu Pîrv projektmenedzser, Andó András újság

Szerda délután nyitották meg a Ioan Slavici Klasszikus Színház előcsarnokában a Maros völgye Természetvédelmi Park egyik uniós projektjének a keretében megszervezett fotótárlatot, melynek középpontjában a védett övezett madárfajait állították. 

Aki még nem tudná, a több mint 17 ezer hektáros területen mintegy kétszáz madárfaj él. Két-három hónappal ezelőtt pedig egy új fajt is felfedeztek a park szakemberei.

A park igazgatósága által megnyert, négy évre kiterjedő uniós PHARE projekt révén a Pro Arad Fotóklub, az Arad vára Rotary Klub és a park munkatársainak az együttműködésével korábban országos fotóversenyt hirdettek, melynek célja volt megörökíteni a természetvédelmi terület madarait.

Nelu Scripciuc, a Pro Arad Fotóklub elnöke a Nyugati Jelennek a tárlatnyitón elmondta, az uniós projekt futamideje alatt évente egy-egy fotóversenyt szerveznek, más és más témában. Az idei év témájaként a park madarait választották, a versenyre több mint 300 munka érkezett, melyek közül a zsűri 50-et választott ki. Az első díjat – a Fotóművészek Országos Egyesülete által felajánlott 800 lejt és aranyérmet – Zinica Răzvan, a másodikat Tudor Alexandru Mihai, a harmadikat Sârb Gligor Florin érdemelte ki (egyikük sem Arad megyei).

Az ízlésesen berámázott fotókat Kelen Ferenc EFIAP fotóművész, a Pro Arad Fotóklub tiszteletbeli elnöke is méltatta, hangsúlyozva, hogy ilyen tematikájú gyűjteményt hosszú évek óta nem látott a nagyközönség, ezért külön dicséret illeti a természetvédelmi park igazgatóságát. Csupán azt sérelmezte, manapság egyre kevesebb az érdeklődő az ilyen és ehhez hasonló eseményeke

 

 

Maros völgy

szaszregen_fele_a_maros_felett.jpg

 Maros-völgy, Maros folyó 

Itt már kiszabadult a Maros  a völgy sziklái közül és halad Szászrégen felé. A Maros folyó forrása Marosfőnél, a Gyergyói-havasok és a Görgényi-havasok találkozásánál van. Innen alig pár kilométerre található az Olt forrása is.

Míg a Maros átszelve Erdélyt 725 km-es út után Szegednél ömlik a Tiszába, az Olt áttöri a Déli-Kárpátokat, s közvetlenül a Dunába ömlik, itt "találkozik" a két testvérfolyó vize. A folyó neve az ókorban Marisus volt, kelta eredetű, s valószínűleg szláv, bolgár-szláv közvetítéssel vették át őseink. A középkorban a legfontosabb sószállító útvonal volt. A Maros-völgy részben, vagy egészében ősidők óta lakott volt, lakták kelták, szkíták, dákok, rómaiak, szarmaták, gótok, hunok, avarok, bolgár-törökök, szlávok, s végül honfoglaló őseink vették birtokba. A Maros gyönyörű tájakon hömpölyög keresztül.

marosvecs_es_galonya.jpg

szaszregen.jpg

marosmaros.jpg

Képek a Marosról

 

 

Adjon az isten
ADJON AZ ISTEN SZEBB JÖVÖT

1920 június 4 a Magyar Nemzet gyásznapja

Trianoni Fáklya
1920 június 4, Trianon

Trianoni igazságtalanság!
Igazságot Magyarországank!
          Trianon unjustice!
          Igazságügyi Magyarország!

MÁTÉ OTTILIA

SIMÁNDI JÓZSEF

HISZEK -EGY

http://kepeimmagyargarda.8x.hu

http://szentkoronaradio.com/

http://erdely-szep.hu/

http://magyarorszag-szep.hu/

 

Beállítás Kezdolapnak!